Makkelijker wild zien met nieuw faunabeheer Veluwe
Staatsbosbeheer wil bezoekers aan de Midden-Veluwe meer kansen bieden om een wild zwijn of een edelhert te ontmoeten. Een bezoekje aan het bos is namelijk nog spannender als je ook wild hebt gezien. Daarom wordt het excursieaanbod verbreed en het afschot anders ingericht.
Door het populatiebeheer meer te richten op plekken waar overlast is, hebben de dieren op meer plekken rust en laten ze zich daar beter zien. Ook moet deze nieuwe aanpak de overlast van wild in het verkeer en bij dorpen verminderen. Staatsbosbeheer start deze zomer samen met de faunabeheerders de nieuwe werkwijze en hoopt eind van het jaar de eerste resultaten te kunnen geven.
Faunabeheer
Belangrijkste motivatie voor regulatie op populatieniveau is het beperken van schade aan landbouw en verkeersveiligheid. Lokaal speelt ook de openbare veiligheid, het beperken van het risico op aanrijdingen, een rol. De provincie Gelderland heeft in het beleidskader schadebestrijding bepaald hoeveel dieren er op de Veluwe mogen zijn.
Staatsbosbeheer werkt als terreinbeheerder mee aan het uitvoeren van dat beleid door in beperkt mate beheer toe te staan in onze gebieden. Staatsbosbeheer jaagt niet zelf, maar besteedt de jacht uit aan de wildbeheereenheden. Door de Provincie Gelderland is op basis van het Faunabeheerplan Veluwe een ontheffing verleend voor afschot, de aantallen worden jaarlijks vastgesteld na tellingen in het veld.
Zonering
In het nieuwe populatiebeheer wordt gewerkt met zonering. Minder populatiebeheer in de kern van natuurterreinen zodat dieren daar meer rust hebben en dus zichtbaarder zijn. Meer populatiebeheer daar waar het hardst nodig is om overlast voor verkeer en schade te voorkomen; langs wegen en bij dorpen. Staatsbosbeheer regisseert dat de jagers die in onze gebieden werken dat doen met een goed oog voor het wildbeheer en de recreant. Jagers, die het afschot in de praktijk uitvoeren, zijn professionals en maken vanaf dit jaar jaarlijks met Staatsbosbeheer een contract.
Wildspotten
Deze zomer alleen al zijn er op de Veluwe meer dan 100 excursies. De nieuwste wildbelevingsexcursie is de Grote Vijf; een avondvullend programma voor groot en klein waarbij de vijf grote wilde dieren ‘gescoord’ kunnen worden. Natuurlijk zit daar ook het wilde zwijn van de Veluwe bij.
Na de zomer, tijdens de bronsttijd van de edelherten zijn er dagelijks excursies. Edelhertmannetjes laten dan hun lokroep horen, het burlen, en strijden vaak letterlijk om de hindes. In deze bronstperiode van de edelherten wordt er niet meer gejaagd. Waardoor de dieren tijdens de bronst vrijer hun weg kunnen gaan en bezoekers aan bronstexcursies hen beter kunnen zien/horen.
De Veluwe
Reeën, edelherten en wilde zwijnen komen van nature op de Veluwe voor. De Veluwe is in Nederland het grootste aaneengesloten leefgebied waar grote hoefdieren, zoals wilde zwijnen, vrij samenleven. De Veluwe is vanwege de droge zandgrond een voedselarm gebied. Daarom wordt door veel partijen gewerkt om de Veluwe ondermeer met de aangrenzende voedselrijke uiterwaarden te verbinden en om de versnippering op de Veluwe zelf tegen te gaan. Daarvoor worden bijvoorbeeld ecoducten aangelegd en rasters weggehaald. Op de Midden-Veluwe, waar met het nieuwe populatiebeheer gewerkt wordt, lopen enkele honderden wilde zwijnen en edelherten.