Atsma opent eerste inzamelstraat voor kleine elektronische apparaten, spaarlampen en batterijen.
27-02-2012 - Vandaag heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) officieel eerste de ‘Wecycle/Stibat-inzamelstraat’ onthuld, zoals die bij alle 164 vestigingen van bouwmarktketen Gamma staat. De inzamelstraat bestaat uit vier bakken waar de consument batterijen, tl-buizen, spaarlampen en kleine elektrische apparaten kan inleveren voor recycling.
Atsma vindt het belangrijk dat inleveren makkelijk wordt gemaakt. “Nog teveel waardevolle en schaarse grondstoffen gaan met ons afval verloren. Deze inzamelstraat helpt om ‘meer waarde uit afval te halen’. Naast recycling van batterijen en spaarlampen kunnen nu ook de kleine elektrische apparaten de grondstoffenrotonde op”, aldus Atsma in een toelichting. Hij riep de detailhandel op om samen met Wecycle en Stibat te zorgen dat het aantal inzamelstraten, dichtbij de consument, komend jaar aanzienlijk groeit.
Jaarlijks verdwijnt zo’n 33 miljoen kilo aan kleine apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Daarnaast wordt ca. 14% van alle afgedankte batterijen nog niet gescheiden ingeleverd. Hiermee gaan veel grondstoffen verloren en schadelijke stoffen verdwijnen in het milieu. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk makkelijk in te kunnen leveren. De Stibat/Wecycle-inzamelstraat bij Gamma maakt dit mogelijk en is een goed voorbeeld van samenwerking tussen een winkelketen en de producenten. De consument kan batterijen, tl-buizen, spaarlampen en kleine elektrische apparaten zelf inleveren, zonder tussenkomst van een winkelmedewerker en zonder dat hij iets hoeft te kopen.
Over Stibat
Namens de producenten en importeurs van batterijen organiseert Stibat sinds 1995 de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. Om dat goed te kunnen doen bouwde Stibat sinds 2002, in aanvulling op de reeds bestaande gemeentelijke inzamelstructuur, een inzamelnetwerk op bij winkels en scholen. Consumenten kunnen hun afgedankte batterijen bij circa 22.000 inleverpunten op eenvoudige wijze kwijt. De Stibat-ophaalservice haalt de batterijen tijdig op bij de inzamelpunten en daarna worden deze zorgvuldig gesorteerd. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks bijna negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Alle ingezamelde batterijen worden gerecycled.
Over Wecycle
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid.
Bron: I&M