Start samenwerking milieutaken OM, politie en omgevingsdiensten Oost Nederland

30-03-2013 - Het toezicht, de handhaving en de opsporing op het gebied van milieutaken in Oost-Nederland hebben een grote impuls gekregen.
Op maandag 25 maart ondertekenden de omgevingsdiensten in de provincies Overijssel en Gelderland, het Openbaar Ministerie/Functioneel Parket en de politie eenheid Oost-Nederland een convenant waarmee zij samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van milieutaken vastleggen.
Het convenant werd tijdens een startbijeenkomst in het stadhuis van Apeldoorn ondertekend. Tijdens de bijeenkomst is de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie/Functioneel Parket, de politie/eenheid Oost, en de Regionale Uitvoerings Diensten (RUD’s), ook wel omgevingsdiensten genoemd, in de provincies Overijssel en Gelderland inhoudelijk besproken. Daarnaast vormde de startbijeenkomst ook het begin van een gezamenlijke pilot bio-vergisting.
Aanleiding voor het convenant en de startbijeenkomst zijn de opgestelde Dreigingsbeelden Milieu Gelderland en Overijssel. Deze dreigingsbeelden zijn samen met handhavings- en opsporingspartners van de betrokken partijen opgesteld. Ze geven inzicht in de gezamenlijke prioriteiten en zijn input voor de uitvoeringsprogramma’s van de partners en voor ketentoezicht. Op basis hiervan worden samenwerkingsprojecten vanuit de praktijk opgezet.
Vanuit de gezamenlijke prioriteiten draagt iedere partij vanuit de eigen kerntaak en vakmanschap bij aan de regionale en landelijke ambities. Zo ontstaat synergie. Voor een goede samenwerking is een aantal randvoorwaarden essentieel: kennis en ervaring delen (informatie-uitwisseling), wederzijds vertrouwen, betrokkenheid, transparantie en elkaar kunnen vinden.
In de afgelopen periode is samenwerking gezocht tussen de omgevingsdiensten in de provincies Overijssel en Gelderland, het Functioneel Parket en de politie. Er is uitvoerig gesproken over de wijze waarop samenwerking tot stand kan komen, over informatie-uitwisseling (convenant) en over het starten van een pilot project bio-vergisting. Bio-vergisting, evenals grondstromen en asbest, zijn als belangrijke prioriteiten uit de dreigingsbeelden naar voren gekomen, omdat wet- en regelgeving op deze gebieden niet correct worden nageleefd.
Bio-vergisting, ook wel co-vergisting genoemd, is het winnen van biogas uit een mengsel van mest en overige vastgestelde producten. Vergisting is een natuurlijk afbraakproces. Biogas kan met een generator worden omgezet in duurzame elektriciteit en duurzame warmte. Daarmee kan het gebruik van fossiele energie teruggedrongen worden.
Bron: Uitvoering met ambitie.nl