Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren
10-09-2013 - Hondeneigenaren die hun hond nog niet gechipt en geregistreerd hebben moeten dit zo snel mogelijk alsnog doen. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De gegevens van geregistreerde honden komen terecht in een databank waarin staat waar de hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Registratie helpt daarom bij de aanpak van illegale hondenhandel en maakt het mogelijk weggelopen honden bij hun eigenaar terug te brengen.
Mensen die een puppy kopen moeten goed opletten dat de pup is gechipt en geregistreerd en moeten hun hond binnen 14 dagen op hun naam laten registeren. Nu gebeurt dat vaak niet, omdat (toekomstige) hondeneigenaren onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe regels die op 1 april 2013 zijn ingegaan. Hondeneigenaren die hun hond alsnog willen registreren kunnen hiervoor contact opnemen met hun dierenarts of voor meer informatie kijken op chipjedier.nl
Aanpak illegale hondenhandel
Hondenfokkers en -handelaren moeten hun puppy’s, voordat zij 8 weken oud zijn, registreren via een chip die onderhuids wordt ingebracht. Dit geldt voor alle puppies die na 1 april 2013 geboren zijn. Vanaf die datum is het Besluit Identificatie en Registratie van dieren van kracht. Hondenhandelaren die zich niet aan de regels houden riskeren een boete van € 500,- per pup met een maximum van
€ 75.000,00.
De NVWA voert momenteel controles uit bij hondenhandelaren om te zien of zij zich wel aan de regels houden. In augustus werd een hondenhandelaar uit Overijssel beboet omdat de puppy’s op zijn bedrijf niet waren geregistreerd. Zij kregen wel een chip, maar de handelaar vroeg de kopers om de puppy’s op hun eigen naam te registeren. Dit is verboden omdat de herkomst van de pup’s dan niet meer te herleiden is. Bij dit bedrijf is naast een boete ook een fokverbod opgelegd, omdat de inrichting niet voldeed aan de eisen van het Honden- en Kattenbesluit. De aanwezige honden hadden niet genoeg vloeroppervlakte en de hondenhandelaar was niet in het bezit van een bewijs van vakbekwaamheid en een uniek bedrijfsnummer. Tot het bedrijf aan de eisen voldoet, geldt een fokverbod.
Bron: NVWA