Maleisië wil voldoen aan duurzaamheidseisen hout
19-11-2013 — Maleisisch hout gaat voldoen aan door Nederland gestelde duurzaamheidseisen, zodat het met een gerust hart door het Rijk kan worden ingekocht.
Dit houdt in dat onder meer rekening wordt gehouden met de lokale bevolking en bescherming tegen omzetting van bos in ander landgebruik. Dat is het resultaat van het gesprek dat staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma, verantwoordelijk voor internationaal bosbeleid en verduurzaming van bosbeheer, had met de Maleisische minister Douglas Uggah Embas. Eerder waren er vanuit Nederland zorgen over het erkennen van het keurmerk Malaysian Timber Certification Scheme (MTCS).
Duurzaam bosbeheer
Dijksma: “Het was een vruchtbaar gesprek met de Maleisische minister, waarin is aangegeven dat duurzaam bosbeheer voor Nederland een belangrijke voorwaarde is voor het inkopen van gecertificeerd hout. We willen alleen legaal gekapt hout en zeker weten dat de lokale bevolking gebruik kan blijven maken van natuurlijke hulpbronnen. Maleisië heeft toegezegd hieraan te voldoen en richtlijnen nog verder te zullen aanscherpen."
Betrokken en open
Nederland wil dat de inheemse bevolking wordt betrokken bij het beheer van gebieden die voor hen belangrijk zijn. En volken kleinschalig in hun onderhoud kunnen blijven voorzien. Ook moet natuurlijk bos beschermd zijn tegen omzetting in ander landgebruik, bijvoorbeeld oliepalmplantages. Daarbij is meer openbare beschikbaarheid nodig over kaarten van bospercelen, zodat er makkelijker gecontroleerd kan worden. Bij de productie van hout met een MTCS-keurmerk zal hier nog beter rekening mee worden gehouden. De Maleisische minister heeft toegezegd met voortgangsrapportages te komen. Al voor het debat over bosbeheer in december zal Nederland over de activiteiten van Maleisische zijde geïnformeerd worden.
Afspraken tegen illegale houtkap
Tegelijkertijd wordt er door de Europese Unie onderhandeld met Maleisië om te komen tot bindende afspraken over bosbeheer, goed bestuur en handhaving van de wet. Nederland heeft Maleisië een aantal jaren geleden gestimuleerd deze onderhandelingen te starten en heeft Maleisië ondersteund met kennis, personele inzet en financiële middelen. De onderhandelingen vinden plaats in het kader van het EU FLEGT-Actieplan. FLEGT staat voor “Forest Law Enforcement, Governance and Trade” en is erop gericht de handel in illegaal gekapt hout te bestrijden. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een handelsverdrag gesloten wordt waarin de EU en Maleisië overeenkomen dat Maleisië uitsluitend nog aantoonbaar legaal hout naar de EU exporteert. In het proces om te komen tot het handelsverdrag staat het betrekken van belanghebbenden bij bosbeheer centraal. De verwachting is dat het handelsverdrag tussen Maleisië en de Europese Unie komend jaar definitief zal worden.
Bron: Rijksoverheid