73 ivoren voorwerpen en 16 walvisribben in beslag genomen bij internationale actie tegen stroperij
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en de politie hebben afgelopen maanden deelgenomen aan een wereldwijde operatie tegen stroperij en handel in bedreigde soorten (Cobra III).
In Nederland zijn 16 walvisribben, 73 ivoren voorwerpen, een dierenriem met een hoofd van een Steppevaraan, gekweekte cactussen, 141 knollen van aardorchideeën uit Australië en 400 verpakkingen voedingssupplementen met beschermde planten uit de VS in beslag genomen. Aan de internationale actie deden 62 landen in Afrika, Azië en Amerika mee.
De meest prominente zaak van COBRA III is de inbeslagname van 3.1 ton ivoor in Thailand, eind april. De 511 slagtanden met een waarde van 6 miljoen euro zaten verstopt in zakken theebladeren. De zending was vanuit Kenia onderweg naar Laos, toen de Thaise douane het onderschepte. In Bulgarije werd 20 kg levende bloedzuigers en 25 kg koraal in beslag genomen, in Spanje 90 kg koraal en 50 kg dierlijke delen (koppen en hoorns), in Polen 500 kg bevroren paling, in Kroatië 300 levende schildpadden, in Duitsland 800 cactussen en in Frankrijk 50 kg ruwe ivoor.
COBRA III
COBRA III richt zich op de stroperij en handel in alle bedreigde soorten, zoals genoemd in de Flora- en faunawet. De focus ligt op de handel in neushoornhoorn en ivoor, maar ook op bedreigde mensapen en grote katachtigen.
Operatie COBRA is een initiatief van verschillende Aziatische en Afrikaanse landen. De organisatie van COBRA III was in handen van Association of South East Asian Nations Wildlife Enforcement Network Law Enforcement Extension Office (ASEAN-WEN LEEO) met Thailand en Interpol als mede organisator, gesteund door een aantal internationale organisaties als World Customs Organization en landen als China, VS en Canada. Een internationaal team in Bangkok coördineerde de internationale operatie.
Gelet op de ervaringen en successen van Cobra I (2013) en Cobra II (2014) is het initiatief genomen tot het opstarten van Cobra III en het aantal deelnemers uit te breiden. Ook Europa is dit jaar gevraagd te participeren: 25 landen, waaronder Nederland, deden voor het eerst mee. Elk land organiseerde haar eigen inzet en bijdrage, waarbij de coördinatie voor de EU-bijdrage was belegd bij Europol. Met COBRA III is een grote stap voorwaarts gezet in de aanpak van grensoverschrijdende milieucriminaliteit op het terrein van illegale handel in bedreigde soorten.
Bron:NVWA